Leidsche Rijn staat volgens Gewildgroei symbool voor de maakbaarheid van onze omgeving. Het Berlijnplein is daarmee een uitstekend decor om te experimenteren met alles wat haaks staat op deze maakbaarheid. Tijd om die o-zo-nodige spontane en sociale processen te stimuleren! Vincent en Bennie van Gewildgroei laten zich door de beroemde ecotect Le Roy inspireren en starten tijdens de lancering met de bouw van een kunstmatig ecosysteem bij RAUM. Zonder dat er sprake is van enige voorbedachte rade, starten ze met een stenen bouwsel wat zichzelf zal gaan vormen in de maand juli, en waar iedereen (ja, jij!) letterlijk zijn of haar steentje aan kan bijdragen. Dus vergeet niet die tuintegels mee te nemen en draag bij aan het ontharden van de stad! Tijdens de lancering vertonen ze tevens een documentaire over Le Roy in de Gewildgroei-bus. 

De nieuwe creatieve maakplaats RAUM heeft acht makers uit binnen- en buitenland geselecteerd om speciaal voor het Berlijnplein in Utrecht werk te maken. De acht makers zijn Gewildgroei, Leonard van Munster, Joris Strijbos, Orrizontale, Chloe Rutzerveld, Koen Fraijman, Wouter Corvers & Bouke Bruins, en YiLing Hung. Zij zullen tussen 1 juli en 31 december 2017 op het Berlijnplein werken en verblijven tijdens hun makers-in-residency. De eerste werken zijn vanaf 1 augustus al te zien op het 40.000 m2 tellende Berlijnplein in Utrecht. Maakplaats RAUM creëert daarmee Nederlands grootste vrij toegankelijke expositieruimte in de buitenlucht voor design, kunst en technologie.

RAUM
RAUM is een experimenteel makersplein dat werkt vanuit het principe van creative placemaking. Samen met makers en publiek geeft RAUM vorm aan het Berlijnplein. Dit doet RAUM onder andere met interactieve installaties, festivals, events en workshops. Alles op het snijvlak van kunst, design en technologie en binnen het thema ‘IN MOTION’. Om dit makersplein te realiseren, zet RAUM open calls uit onder makers en publiek: een open call voor makers-in-residency en open calls voor programma. De open call voor programma is nog tot 1 mei en 1 juli geopend. Het programma in 2017 en 2018 dient als voorloper op de uiteindelijke vaste culturele voorziening op het Berlijnplein.

Belangrijke data
20 & 21 mei Bouwfestival BAUPLAATS
30 juni & 1 juli Lanceringsweekend van RAUM en start van makers-in-residence